Papryki faszerowane po meksykańsku z sosem czosnkowym
Czas przygotowania20 min.mins
Czas gotowania40 min.mins
Czas całkowity1 godz.hr
Kategoria: Dania główne
Kuchnia: meksykańska
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
papryki faszerowane po meksykańsku
6papryk czerwonych
0,5kgmielonej wołowinylub wieprzowiny
200gryżu
1puszkaczerwonej fasoli
1puszkakukurydzy
1cebula
1ząbekczosnku
3łyżkiprzecieru pomidorowego
1łyżkaprzyprawy meksykańskiejlub gyros
sól i pieprz do smaku
ser mozzarellaopcjonalnie
sos czosnkowy bez jajek i mleka
100mlwegańskiego majonezu*
3-6łyżekśmietany roślinnej
1ząbekczosnku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie
Z papryk odcinam górną część ( z ogonkiem), wycinam gniazda nasienne. Układam na blaszce. Polewam odrobiną oliwy wewnątrz i posypuję solą. Jeśli papryki nie są stabilne i nie chcą stać, podcinam delikatnie spód, tak by stały prosto :)
Ryż gotuję ok 15 minut w osolonej wodzie
W tym czasie siekam cebulę i czosnek. Wrzucam je na rozgrzany olej i podsmażam aż się zeszklą. Dodaję mięso mielone i smażę do momentu kiedy mięso zmieni kolor i się zetnie. Nie dłużej. Dodaję przyprawę meksykańską i przecier pomidorowy. Po chwili dodaję przepłukaną fasolę i kukurydzę. Zdejmuję z ognia.
Mieszam mięso oraz ugotowany ryż, Doprawiam solą i pieprzem.
Przekładam farsz do przygotowanych papryk. Posypuję mozzarellą dla osób, które jadają nabiał. Przykrywam odciętą wcześniej częścią. Do naczynia, w którym są papryki wlewam wodę, tak, by sięgała 1-2cm od dna. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 30-40 minut
Podaję z sosem czosnkowym. Wszystkie składniki sosu mieszam ze sobą i doprawiam do smaku solą i pieprzem.