Placki z dyni z jabłkiem wegańskie z opcją bezglutenową
Czas przygotowania10 min.mins
Czas gotowania5 min.mins
Czas całkowity15 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje: 2osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1szklankamąki orkiszowej jasnej, lub owsianej bezglutenowej
1szklankawody gazowanej, lub mleka roślinnego
1/4szklankipure z dyni
1łyżkaoleju
1/2łyżeczkiproszku do pieczenia
1jabłko
1/2dojrzałego banana
1/2łyżeczkicynamonu
szczyptasoli
Wykonanie
Mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sól wsypuję do miski.
Dodaję olej, pure z dyni, rozgnieciony widelcem banan i wlewam powoli wodę miksując całość trzepaczką lub mikserem. Konsystencja powinna być trochę gęstsza niż w cieście naleśnikowym. Jeśli ciasto jest za rzadkie dodaję więcej mąki, jeśli zbyt gęste, wody.
Jabłko obieram i trę na tarce o grubych oczkach.
Wrzucam jabłko do masy i mieszam łyżką.
Nakładam łyżkę ciasta na rozgrzaną teflonową patelnię. Zazwyczaj nie dodaję już tłuszczu na patelnię, ale jeśli chcecie dodajcie odrobinę. Smażę chwilę i kiedy spód jest już lekko zarumieniony odwracam na drugą stronę.
Podaję z syropem z agawy lub posypuję ksylitolem pudrem.
Smacznego!
Notes
Jak zrobić pure z dyni? Pokrój dynię na mniejsze kawałki pokrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180st.C i piecz ok 30 minut aż będzie miękka. Po wystudzeniu łatwo odkroisz skórkę. Zblenduj na gładką masę :) Możesz zamknąć do słoików lub zamrozić :)