Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obieram i myję. Warzywa kroje w plasterki, ziemniaki w grubszą kostkę.
W garnku rozgrzewam 2 łyżki oliwy/oleju. Wsypuję cebulę, por i czosnek i podsmażam. Dodaję pokrojone warzywa i chwilę razem smażę. Wlewam bulion lub wodę, dodaję listek laurowy i ziele, przykrywam i gotuję aż warzywa zmiękną, czyli ok 20 minut.
Po tym czasie wyłączam gaz, daję zupie lekko przestygnąć, wyjmuję ziele angielskie i listek laurowy. Miksuję na gładki krem. Doprawiam solą i dużą szczyptą pieprzu.
Na patelni z dodatkiem odrobiny masła lub oleju podsmażam, pokrojone wcześniej w kostkę, kromki pieczywa, aż będą chrupiące.
Gotową zupę wlewam na talerze, posypuję natką pietruszki i podaje do niej grzanki.