Owsiane placuszki z czekoladą, bezglutenowe i wegańskie
Czas przygotowania15 min.mins
Czas całkowity15 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
1 i 1/4szklankimąki owsianej bezglutenowejlub zmielonych płatków owsianych bezglutenowych
1szklankamleka roślinnego
4łyżkiaquafabyzalewy z puszki ciecierzycy lub wody o gotowaniu ciecierzycy
1łyżkaolejunp. kokosowy, rzepakowy
1/2łyżeczki cynamonu
szczyptasoli
50ggorzkiej czekolady
Wykonanie
Mąkę, sól i cynamon mieszam w misce. W drugiej misce mieszam mleko, olej (kokosowy w postaci płynnej) i aquafabę.
Wlewam mokre składniki do suchych mieszając rózgą lub mikserem, aż do połączenia. Odstawiam na 10 minut i w razie gdyby ciasto było zbyt gęste dolewam mleko roślinne.
Czekoladę siekam na mniejsze kawałki i wsypuję do masy. Mieszam.
Rozgrzewam patelnię. Nie ma potrzeby jej dodatkowo natłuszczać, ale jeśli chcecie, możecie wlać odrobinę oleju kokosowego. Na rozgrzaną patelnię nakładam po łyżce ciasta. Smażę placuszki kilka chwil, aż spód nabierze koloru i przewracam na drugą stronę.
Podaję polane syropem z agawy/klonowym lub ksylitolem pudrem :)
Smacznego!