130gmąki ryżowej1 szklanka (można zastąpić gryczaną niepaloną lub owsianą)
70gmąki ziemniaczanej0,5 szklanki
1łyżkakakao
1łyżeczkaprzyprawy do piernika
1łyżeczkaproszku do pieczenia
0,5łyżeczki sody oczyszczonej
1łyżkacukru, ksylitolu lub innego słodzidłamożna pominąć
1/4szklankimioduw wersji wegańskiej miodu sztucznego lub syropu np. klonowego
80goleju kokosowego2/3 szklanki (można zastąpić rzepakowym, słonecznikowym lub masłem, margaryna)
Wykonanie
Miód lub syrop klonowy podgrzewam w garnuszku nie za mocno, wrzucam olej i mieszam aż się rozpuści. Lekko studzę.
Pozostałe składniki wsypuję do miski i mieszam.
Do suchych składników wlewam miód i mieszam masę. Masa powinna być miękka i klejąca do rąk. Nie dosypujemy mąki :) Jeśli jest trochę ciepła, odstawiam na chwilę do przestygnięcia. Jeśli się sypie i jest sucha, to znaczy że Wasza mąka mocniej wsiąkła płyn i można dolać trochę wody/mleka roślinnego, by uzyskać masę, z której łatwo będzie formować kulki i spłaszczać ciasteczka.
Piekarnik nagrzewam do 180st. C
Z ciasta odrywam niewielkie kawałki, formułuję kulkę dłońmi i spłaszczam układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piekę ok 8-10 minut. Nie dłużej, by pierniczki nie wyszły kruche ;)