1łyżkażurawiny świeżej lub mrożonejmożna zastąpić suszoną
Wykonanie
Udka kaczki myję, oczyszczam i osuszam dokładnie papierowym ręcznikiem.
Składniki marynaty mieszam ze sobą.
Nogi kaczki zalewam marynatą i odstawiam do lodówki na noc.
Następnego dnia na rozgrzanej patelni obsmażam mięso z każdej strony.
Układam w brytfance.
Na patelni, na której smażyłam mięso, podsmażam posiekaną cebulę i czosnek.
Do pozostałej po marynowaniu kaczki marynaty, wlewam sok jabłkowy i zalewam mięso w brytfance. Dodaję podsmażoną cebulę z czosnkiem, suszone śliwki i żurawinę. Przykrywam brytfankę i wkładam do nagrzanego do 180˚C piekarnika. Piekę ok 2-2,5 godziny, aż mięso będzie mięciutkie.
Po tym czasie wyjmuję brytfankę. Mięso wkładam ponownie na kilka minut na innym naczyniu, lub pokrywce z brytfanki, by się przypiekła skórka.
Z brytfanki odcedzam tłuszcz wytopiony z kaczki, a resztę miksuję i podaję w miseczce jako pyszną konfiturę śliwkowo żurawinową do mięsa.