łyżka kakao wymieszana z łyżeczka cynamonu do obtoczenia
pralinki z pomarańczą otoczone w matcha
15sztsuszonych daktyli
3szt.suszonych moreli
1łyżkakakao w proszku
0,5szklankimielonych migdałów lub innych ulubionych orzechów
2łyżkioleju z ostropestu SemColub innego dowolnego
1łyżeczkastartej skórki pomarańczowej lub pół łyżeczki ekstraktu z pomarańczy
1duża łyżka herbaty matcha do obtoczenia
Wykonanie
Daktyle i morele zalewam wrzątkiem na 10 minut.
Odcedzam nie wyciskając nadmiaru wody i wkładam do malaksera.
Rozdrabniam. Dodaję pozostałe składniki i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Masa powinna w malakserze zacząć się formułować w kulę jak ciasto kruche. Powinna być elastyczna, nie za sucha, by się nie kruszyła, ale też nie zbyt rzadka, by się dało z niej formułować małe kulki w dłoniach.
Wyjmuję po łyżeczce masy i formułuję kulki. Wstawiam je na 15-20 minut do lodówki.
Wyjmuję z lodówki. Pralinki obtaczam w matcha lub mieszance kakao z cynamonem. Wytrząsam z każdej nadmiar proszku i przechowuję w lodówce.