Kategoria: Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegetariańskie
Porcje: 3osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
300gryżunajlepiej taki do risotto np. arborio
1dużacebula
ok. 10brukselek
20dkgpieczarek
1łyżkatymiankumoże być suszony
ok 1-1,5litragorącego bulionu warzywnego
ok. 1łyżeczkasoli
ok. 0,5łyżeczkipieprzulub więcej do smaku
1łyżkamasłalub margaryny bezmlecznej
parmezan lub płatki drożdżowe w wersji wegańskiej do posypania
Wykonanie
Cebulę siekam w kostkę, pieczarki myję i kroję w plasterki, Brukselkę oczyszczam z wierzchnich liści, myję i kroję w grubsze plastry lub na pół jeśli są malutkie.
W garnku o grubym dnie rozgrzewam łyżkę oleju. Dodaję cebulę i smażę aż zacznie się szklić. Dodaję pieczarki i smażę aż zaczną puszczać sok, dodaję szczyptę soli i pieprzu. Dodaję brukselkę. Smażę, aż brukselka i pieczarki zaczną się rumienić.
Dodaję surowy ryż, podsmażam kilkanaście sekund. Wlewam po 1 chochli gorącego bulionu. Każdą kolejną porcję bulionu dodaję po wchłonięciu całego płynu przez ryż. Jeśli ryż dalej jest twardy, a zużyliśmy cały bulion, dolewamy wody do momentu kiedy ryż będzie gotowy.
Wyłączam gaz. Dodaję masło, margarynę i mieszam. Podaję posypane parmezanem lub płatkami drożdżowymi w wersji wegańskiej, lub tak po prostu bez dodatków.