1łyżkasuszonego lub świeżego tymiankuplus 1- 2 gałązki świeżego
Wykonanie
Karkówkę kroję w 1 cm plastry. Osuszam ręcznikiem papierowym. Lekko rozbijam.
Składniki marynaty łączę w miseczce. Mięso zalewam marynatą. Mieszam wmasowując marynatę w mięso i wkładam do lodówki na kilka godzin, ale nie jest to konieczne. Mięso upieczone od razu też będzie pyszne.
Paprykę kroję w paski, cebulę w grubsze piórka. Pieczarki w plasterki.
W brytfance układam plastry mięsa, a pomiędzy nie wpycham paprykę, cebulę i pieczarki. Na górę układam 2 gałązki tymianku. Przykrywam i wstawiam do nagrzanego do 180st.C piekarnika na ok 1,5-2 godziny, Pół godziny przed końcem pieczenia zdejmuję pokrywkę, by mięso się przyrumieniło. Kiedy mięso nabite na widelec jest miękkie i łatwo się urywa, to znak, że jest gotowe.