6łyżekAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)wody po gotowaniu ciecierzycy lub z puszki ciecierzycy *
1łyżkaoctu jabłkowego
0,5szklanki mleka roślinnego lub wody
250gtartej, odciśniętej z soku marchewkilub wiórków po wyciśnięciu soku z marchewki
1łyżeczkanaturalnego olejku pomarańczowegolub łyżka soku z pomarańczy
Wykonanie
Nagrzewam piekarnik do 180 st. C
W misce mieszam suche składniki, mąki, cukier, cynamon, gałkę, sól, proszek i sodę. W drugiej misce mieszam mokre składniki: wodę (najpierw daję 1/3 szklanki i ewentualnie dolewam po wymieszaniu całej masy w zależności od tego jak mokra była marchewka) olej, ocet, aquafabę i olejek pomarańczowy.
Do suchych składników wlewam mokre i mieszam łyżką. dodaję tartą marchewkę. Jeśli ciasto jest zbyt gęste i suche, dolewam resztę wody. Do ciasta można dodać ulubione orzechy.
Do przygotowanych foremek wlewam ciasto. Tak do 3/4 wysokości. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C i piekę 12 minut. Po tym czasie sprawdzam patyczkiem, czy w środku ciasto jest suche. Studzę na kratce.
Smacznego!
Notes
Zamienniki:
Mąkę owsianą można zastąpić mąką gryczaną jasną
Skrobię ziemniaczaną można zastąpić tapioką
Jeśli gluten nie jest dla Ciebie problemem, możesz całość mąk w przepisie zastąpić mąką orkiszową lub pszenną
* Aquafabę możesz zastąpić 2 jajkami jeśli ich nie unikasz w diecie
Cynamon i gałkę możesz zastąpić mieszanką do pierników lub całkiem pominąć