Kategoria: Dania bezglutenowe, Dania główne, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 14kotlecików
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
600gziemniaków
0,5kalafiorawaga po ugotowaniu-ok 500g
1cebula
2łyżkiposiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
0,5szklankimąki ryżowejlub pszennej
2łyżki mąki ziemniaczanejlub 1 jajko
bułka tartabezglutenowa (lub pokruszone płatki kukurydziane)
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki gotuję w osolonej wodzie, kalafior również. Ziemniaki gniotę na pure, kalafior również, ale nie tak dokładnie na miazgę jak ziemniaki. Odkładam do wystudzenia.
Zazwyczaj przygotowuję te kotleciki z resztek poprzedniego obiadu, więc już mam kalafior i ziemniaki ugotowane :)
Cebulę siekam drobno, smażę na złoto na łyżce oleju.
Do masy na kotlety z kalafiora i ziemniaków dodaję cebulkę, koperek, sól i pieprz do smaku. Następnie dodaję mąki i mieszam. Formułuję kotleciki, odstawiam na kilkanaście minut do lodówki, by były zimne. Po tym czasie wyjmuję, obtaczam w bułce tartej, i smażę na oleju na złoty kolor.