Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
5
from 1 vote
Wegański twarożek ze słonecznika
Czas przygotowania
15
min.
mins
Czas całkowity
15
min.
mins
Kategoria:
Śniadania i kolacje
Kuchnia:
Kuchnia polska
Porcje:
2
osoby
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
1/2
szklanki
łuskanych nasion słonecznika
2-3
łyżki
soku z cytryny
2-3
łyżki
wody
1
łyżka
płatków drożdżowych nieaktywnych
opcjonalnie
1
łyżka
posiekanego szczypiorku
2-3
rzodkiewki
świeżo mielony pieprz i sól
do smaku
Wykonanie
Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.
Dodaję pokrojoną rzodkiewkę i szczypiorek. Mieszam i wstawiam do lodówki. Najlepszy jest schłodzony.
Smacznego!