Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy z pastą z awokado
Czas przygotowania20 min.mins
Czas całkowity20 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje: 1osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Szpinakowy wegański omlet z ciecierzycy
120gmłodego szpinakuduża garść
0,5szklankimąki z ciecierzycy
1łyżkapłatków drożdżowychnieaktywnych
0,5łyżeczkisoli czarnej kala namakopcjonalnie (nadaje jajeczny posmak)
0,5łyżeczki proszku do pieczenia
0,5szklanki wody
szczypta kurkumydla koloru
szczyptapieprzu
szczyptasoli
pasta z awokado
1bardzo dojrzałeawokado
1ząbekczosnku
0,5łyżeczkisoli
1łyżkasoku z cytryny
dodatki
kawałek papryki
2-3pomidorki koktajlowe
garśćrukoli
Wykonanie
Do miski malaksera wsypuję umyty i osuszony szpinak. Rozdrabniam.
Wsypuję resztę składników suchych i wodę. Miksuję do połączenia się składników. Odstawiam na czas przygotowania dodatków.
Przygotowuję pastę z awokado: Awokado kroję na pół, wyciągam pestkę i wydrążam środek. Rozgniatam widelcem na gładką pastę. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, sok z cytryny.
Dodatki myję, pomidorki kroję na pół, paprykę w wygodne paseczki.
Na rozgrzaną, nieprzywierającą patelnię wlewam łyżkę oleju. Rozprowadzam po całej patelni. Wlewam masę omletową, wyrównuję na całej powierzchni patelni. Czekam, aż masa się zetnie i zacznie odchodzić od dna. Jeśli w jakimś miejscu przywarło, lekko podważam i ruszam patelnią, by cały placek zaczął "jeździć po patelni" ;) Obracam na drugą stronę, podrzucając jak naleśnik, ale możesz użyć do tego dużego talerza. Przyłóż go do patelni, odwróć patelnię do góry nogami, by go przełożyć na talerz. Później zsuń omlet z talerza z powrotem na patelnię, by podsmażył się z drugiej strony (mam nadzieję, że nie brzmi to zawile ;) )
Smażę z drugiej strony kilka minut.
Gotowy omlet wykładam na talerz, na połowie rozsmarowuję awokado, na to dodatki i przykrywam ostrożnie drugą połową omleta. Podaję od razu, na ciepło.
Smacznego!