Go Back
Drukuj
Recipe Image
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
Orkiszowe wegańskie muffinki z rodzynkami
Czas przygotowania
10
min.
mins
Czas całkowity
10
min.
mins
Kategoria:
Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia:
Kuchnia polska
Porcje:
12
muffinek
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
2,5
szklanki
mąki orkiszowej jasnej
3
łyżki
wiórków kokosowych
3/4
szklanki
cukru
lub 1/4 szklanki ksylitolu
1
łyżka
cukru waniliowego
lub ekstraktu waniliowego
1
łyżeczka
sody oczyszczonej
szczypta
soli
1 i 1/4
szklanki
mleka roślinnego
1
łyżka
octu jabłkowego
1/3
szklanki
oleju roślinnego
2
łyżki
rodzynek
Wykonanie
Rozgrzewam piekarnik do 180st. C
Suche składniki, czyli mąkę, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, sodę i sól wsypuję do miski. Mieszam.
W drugiej misce mieszam mleko roślinne, olej i ocet. Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam łyżką do połączenia składników.
Przekładam do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Posypuję rodzynkami.
Piekę ok 25 minut. Gotowe pozostawiam chwilę w otwartym piekarniku, później wyjmuję z formy i studzę.