Kategoria: Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 1rolada o długości ok 30cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
biszkopt szpinakowy
120gświeżych liści szpinaku
0,75szklankimąki z ciecierzycy
1łyżkapłatków drożdżowych nieaktywnych
0,5łyżeczkisoli, lub lepiej czarnej soli kala namak, która daje jajeczny posmak
0,5łyżeczkiproszku do pieczenia
4łyżkioleju
1ząbekczosnkuprzeciśnięty przez praskę
0,5szklankiwody
szczyptamielonej gałki muszkatołowej
szczypta soli i pieprzu
0,25szklankiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
dodatki
1szklankatwarożku ze słonecznika*
łyżka posiekanego koperku
ok. 10sztuksuszonych pomidorów
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewam do 180 st. C
Do malaksera wrzucam szpinak i miksuję na drobno. Dosypuję resztę składników poza aquafabą i miksuję.
Aquafabę ubijam na sztywną pianę. Delikatnie przekładam do masy szpinakowej i mieszam łyżką.
Masę wykładam na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam na kształt prostokąta o grubości ok 1 cm. Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę 15-20 minut. czekam aż wystygnie.
Przygotowuję kawałek folii spożywczej i rozkładam na blat.
Biszkopt obracam do góry nogami i delikatnie zdejmuję papier. Kładę biszkopt delikatnie na folię spożywczą.
Na biszkopcie rozsmarowuję twarożek. Posypuję koperkiem. Układam posiekane w drobniejsze kawałki pomidory suszone. Delikatnie zwijam całość w roladę dłuższym brzegiem pomagając sobie folią. Gotową roladę zawijam w tę folię i wkładam do lodówki.
Przed podaniem roladę kroję w ok 1 cm plastry. Smacznego!
Notes
*twarożek ze słonecznika:Składniki:
1/2szklankiłuskanych nasion słonecznika
3łyżkisoku z cytryny
1łyżkapłatków drożdżowych nieaktywnych
0,25 lub więcej mleka roślinnego lub wody do uzyskania kremowej konsystencji serka
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
Słonecznik zalewam wodą, tak by wystawała ponad ziarna ok 1 cm. Zostawiam na noc
Następnego dnia odcedzam ziarna i wkładam do blendera. Miksuję. Dodaję mleko roślinne lub wodę i sok z cytryny i płatki drożdżowe. Miksuję. Doprawiam solą pieprzem.