2łyżki mąki pszennejw wersji bezglutenowej 1-2 łyżki skrobii ziemniaczanej
ok 1łyżeczkasolilub więcej, do smaku
0,5łyżeczki pieprzulub więcej, do smaku
Wykonanie
Kapustę kroję w ćwiartki i siekam każdą ćwiartkę w drobne paski, pozostawiając głąby. Na zdjęciu możecie zobaczyć w jaki sposób ja to robię, by było szybko i sprawnie. Tak siekała kapustę moja mama ;)
Kapustę przekładam do garnka, sypię płaską łyżeczkę soli, wlewam ok 1 szklanki wody, przykrywam i gotuję ok 20 minut. Kapusta musi być miękka, ale nie może też być przegotowana.
Boczek kroję w kosteczkę, cebule siekam w drobną kostkę. Podsmażam boczek i cebulę. W razie potrzeby dolewam trochę oleju, jeśli mam wyjątkowo chudy boczek ;)
Na patelnię z boczkiem i cebulą wsypuję ok 1-2 łyżki mąki, ale uwaga! Jeśli używamy mąki ziemniaczanej, to nie wsypujemy jej na patelnię, tylko rozpuszczamy w małej ilości wody i wlewamy do kapusty wymieszanej z boczkiem i cebulą. Jeśli używamy mąki pszennej, to wsypujemy ją na patelnię i podsmażamy z boczkiem chwilę. Ciągle mieszając, dolewam ok, pół szklanki wody, która zebrała się na dnie garnka z kapustą. Mieszam energicznie i przelewam całość do garnka z kapustą. Mieszamy dokładnie i chwilę razem podsmażam.
Doprawiam pieprzem i ewentualnie jeszcze solą. Dodaję posiekany koperek.