Rustykalna tarta z rabarbarem bezglutenowa wegańska
Czas przygotowania40 min.mins
Czas całkowity40 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Porcje: 6osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
bezglutenowe wegańskie ciasto kruche
0,5 szklankimąki gryczanej niepalonej
0,5 szklankimąki ryżowej białej
0,25szklankiskrobi ziemniaczanej
2łyżkicukruksylitolu lub innego słodzidła
85gmasła lub margaryny bezmlecznej
6łyżekzimnej wodyim zimniejsza tym lepiej
szczyptasoli
wypełnienie
400grabarbaruok 6 łodyg
4łyżkicukruksylitolu lub innego słodzidła
2łyżkiskrobi ziemniaczanej
1-2łyżkizielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych
Wykonanie
Masło ucieram z cukrem, dodaję mąki i ucieram dalej. Dodaję pozostałe składniki i ucieram, aż masa zacznie się kleić. Formułuję kulę, spłaszczam i owijam folią spożywczą. Wstawiam do lodówki na ok pół godziny.
W tym czasie kroję rabarbar na kawałki o długości ok 2 - 3 cm. Posypuję cukrem i odstawiam na czas chłodzenia się ciasta.
Rozgrzewam piekarnik do 190 st. C
Wyjmuję ciasto z lodówki. Układam na papierze do pieczenia, przykrywam drugą warstwą papieru i między papierem wałkuję ciasto na duży, okrągły placek o grubości ok 5-7 mm
Przekładam na dużą płaską blaszkę, zdejmuję delikatnie wierzchni arkusz papieru. Na środku wsypuję ok łyżki zmielonych orzechów, migdałów lub wiórków kokosowych, pozostawiając ok 5 cm brzegów.
Do miski z rabarbarem wsypuję skrobię ziemniaczaną i mieszam. Wykładam rabarbar na środek ciasta. Rozprowadzam na wysypanych orzechach. Delikatnie zawijam boki i pomagając sobie papierem do pieczenia nakładam je na nadzienie. Lekko dociskam.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika (190st.C) na ok 35-40 minut.
Wyjmuję blachę z tartą do wystudzenia.
Podaję posypaną pudrem . Najlepiej smakuje z gałką domowych lodów :)