Jagielnik z truskawkami i galaretką - wegańskie ciasto bez pieczenia
Czas przygotowania40 min.mins
Czas całkowity40 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Wegańskie
Porcje: 1tortownica o śr. 20 cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
Spód
1,5szklankimigdałów
6daktyli
1łyżkasyropu roślinnegomożna użyć miodu
1łyżkaoleju kokosowegoroztopionego*
Masa jaglana
1szklankakaszy jaglanej
1szklankawody
1szklankamleka roślinnegou mnie migdałowe*
5łyżekcukru lub 4 ksylitolumożna użyć syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła
1łyżkaoleju kokosowego
0,5łyżeczkiekstraktu migdałowego
1puszka mleka kokosowego
Dodatkowo
1galaretka truskawkowana agarze (w wersji niewegańskiej może być zwykła, tylko dłużej będzie zastygać, więc można ją zrobić na początku przygotowań)
kilkatruskawek do przybranialub innych, dowolnych owoców
Wykonanie
Kaszę jaglaną płuczę w gorącej wodzie. Przesypuję do garnuszka. Zalewam wodą i mlekiem migdałowym i gotuję ok 20 minut. Do ugotowanej kaszy dodaję olej kokosowy i cukier (syrop) i mieszam. Odstawiam do wystudzenia.
W tym czasie robię spód. Daktyle zalewam wrzątkiem i odkładam na kilka minut. Do miski malaksera wkładam migdały i wstępnie miksuję. Dodaję namoczone daktyle (bez wody) olej kokosowy i syrop. Miksuję do połączenia składników i powstania lepkiej masy. Masą wykładam wyłożoną papierem tortownicę i wstawiam do lodówki.
Do wystudzonej kaszy jaglanej wkładam tylko gęstą część z mleka kokosowego (bez płynu) oraz ekstrakt migdałowy. Miksuję na gładką masę. Wykładam na migdałowy spód i rozprowadzam równomiernie. Na górze układam połówki truskawek wciskając je delikatnie w masę.
Galaretkę przygotowuję zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawiam aż się wystudzi i zacznie się ścinać. Polewam górę ciasta tężejącą galaretką. Ciasto wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na noc.
Smacznego!
Notes
*olej kokosowy do kupienia tutaj*mleko migdałowe - ja użyłam takiego