500mlciepłego mleka migdałowegolub innego ulubionego (ostatecznie może być nawet woda)
6łyżekoleju
szczyptasoli
śliwki lub inne dowolne owoce
Kruszonka
160gmąki pszennej
4łyżki cukru
120gmargaryny lub masła
Wykonanie
Drożdże rozkruszam i rozpuszczam w 1/2 szklanki ciepłego mleka, dodaję łyżeczkę cukru i odrobinę mąki, by uzyskać konsystencję gęstej śmietany.
Przykrywam ściereczką i odstawiam na 15 minut w ciepłe miejsce.
Do dużej miski wsypuję resztę mąki, cukier, sól, zaczyn drożdżowy, olej i resztę mleka. Mieszam początkowo łyżką, później ręką. Ciasto będzie się kleić. Oczywiście najłatwiej będzie ciasto wyrobić mikserem z odpowiednim mieszadłem do ciast. Ja takiego nie posiadam, więc wyrabiam ręcznie dość długo, ok 5-10 minut, aż będzie gładkie, ale dalej dość klejące i miękkie.
Przykrywam ściereczką (lub folią aluminiową nakłutą w kilku miejscach) i pozostawiam do wyrośnięcia ok 1 godziny.
Przygotowuję kruszonkę: Wszystkie składniki wyrabiam razem i wstawiam kruszonkę do lodówki na czas wyrastania ciasta.
Po tym czasie przekładam ciasto do blachy wyłożonej papierem do pieczenia lub posypanej mąką czy bułką tartą.
Na ciasto układam pokrojone na połówki śliwki (skórką do ciasta) i posypuję kruszonką. Wstawiam do nagrzanego piekarnika do temperatury 180st. C na 40 minut. Włożony do gotowego ciasta patyczek, powinien pozostać suchy.