6łyżek mąki ryżowejgryczanej lub owsianej bezglutenowej lub pszennej, jeśli używasz
1mała łyżeczkasoli
pieprz do smaku
Wykonanie
Cukinię ścieram na grubych oczkach (nie obieram i nie wykrawam nasion, chyba że cukinia jest bardzo duża) Posypuję solą i odstawiam na 20 minut.
W tym czasie siekam drobno cebulkę i czosnek i podsmażam na łyżce oleju do zeszklenia.
Cukinię odsączam dokładnie i powstały sok wylewam. Do cukinii dodaję podsmażoną cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, pieprz, aquafabę i mąkę. Całość mieszam. Ciasto powinno się kleić jeśli ściśniemy je w dłoni.
Na mocno rozgrzany olej nakładam po łyżce ciasta i dociskam formułując na patelni kotleciki. Na filmie zobaczycie konsystencję ciasta i proces smażenia ;)
Smażę do zarumienienia z obu stron na dość dużym ogniu. Wykładam na talerz. Do placuszków przykładam ręcznik papierowy i odsączam z nadmiaru tłuszczu.
Jeśli nie chcesz smażyć placuszków, możesz je upiec w piekarniku. W tym celu na blaszkę wykładam papier do pieczenia i smaruję go olejem. Na to układam placuszki z cukinii i wstawiam do nagrzanego do 190st.C piekarnika (grzanie góra dół) na 20-30 minut, aż zaczną się delikatnie brązowić.