Świeże drożdże rozpuszczam w połowie porcji ciepłej wody. Dodaję łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszam i odstawiam na 15 minut. Jeśli używam suchych drożdży nie robię rozczynu.
Mąkę wsypuję do miski. Dodaję oliwę, rozczyn, resztę wody i sól (jeśli używam suchych drożdży dodaję je teraz do reszty składników) Wyrabiam na stolnicy ok. 5 minut, aż ciasto będzie gładkie.
Ciasto wkładam do miski i przykrywam folią aluminiową, którą nakłuwam wykałaczką w kilku miejscach. Można przykryć ściereczką. Odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Po wyrośnięciu ciasto dzielę na 4 części i każdą z nich rozwałkowuję na okrągły placek o grubości ok 1 cm.
Smaruję sosem pomidorowym pozostawiając suche brzegi. Na jedną połowę układam ser, szynkę i oliwki. Zawijam ciasto tworząc pieróg. Brzegi dociskam widelcem. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję roztrzepanym jajkiem lub wodą i posypuję czarnuszką i szczyptą oregano.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190st.C i piekę 20 minut.
Podaję na ciepło w towarzystwie lekkiej sałatki.
Smacznego!
Notes
*SOS POMIDOROWYJa używam takiego jak do pizzy:
1 puszka pomidorów krojonych
1 ząbek czosnku
0,5 cebuli
2 łyżki koncentratu pomidorowego
kilka listków bazylii
szczypta cukru
pół łyżeczki soli
szczypta pieprzu
Na łyżce oliwy podsmażam posiekaną cebulkę i czosnek, dodaję pomidory i cukier, gotuję na wolnym ogniu ok 10 minut, dodaję bazylię, koncentrat, sól, pieprz i blenduję.