bułka tarta, panier z ciecierzycy lub płatki kukurydzianedo obtoczenia
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
Wykonanie
Ziemniaki gotuję do miękkości w osolonej wodzie. Gniotę ciepłe i odstawiam do wystudzenia. Można użyć tych, które zostały po obiedzie :)
Cebulkę siekam drobno, kabanosy kroję na małe półplasterki, ogórki w drobną kosteczkę.
Na łyżce oleju podsmażam cebulę, a kiedy się zeszkli dodaję kabanosy. Smażę na złoty kolor. Dodaję ogórki i smażę całość chwilę.
Do ziemniaków dodaję podsmażoną cebulkę z kabanosami i ogórkami. Mieszam i doprawiam solą i pieprzem.
Dodaję skrobię ziemniaczaną, wyrabiam ręką. Ciasto powinno być elastyczne. Formułuję kotleciki, obtaczam w panierce i smażę na złoto z każdej strony. Przed smażeniem dobrze jest kotleciki potrzymać jakieś 20 minut w lodówce, jednak nie jest to konieczne.
Smacznego!