Go Back
Drukuj
Recipe Image
Notes
–
+
servings
Smaller
Normal
Larger
Wydrukuj przepis
5
from 1 vote
Wytrawne babeczki z cukinią bezglutenowe i wegańskie
Danie dla dzieci od 12 miesiąca życia
Czas przygotowania
15
min.
mins
Czas całkowity
15
min.
mins
Kategoria:
Dania bezglutenowe, Śniadania i kolacje, Wegańskie, Wegetariańskie
Porcje:
12
babeczek
Calories:
Autor:
Karolina Nicpoń
Składniki
0,5
cukinii
ok 220 g
1
mała
cebula
opcjonalnie
100
g
pieczarek
kilka
szt.
suszonych pomidorów w oleju
ok 50 g
1
szklanka
wody
30
ml
oleju roślinnego
można użyć tego z pomidorów
1
szklanka
mąki owsianej bezglutenowej
lub gryczanej jasnej
1/3
szklanki
skrobii ziemniaczanej
lub z tapioki
3
łyżki
aquafaby
1,5
łyżeczki
proszku do pieczenia
0,5
łyżeczki
soli
1
łyżka
ziół prowansalskich
szczypta
pieprzu
Wykonanie
Cukinię trę na tarce, posypuję solą, przekładam na sitko i odstawiam na kilka minut.
Pieczarki kroję bardzo drobno, cebulę siekam. Na patelni podsmażam cebulę, dodaję pieczarki i smażę aż wyparuje woda.
Suszone pomidory kroję drobno. Cukinię odciskam na sitku z nadmiaru wody, przekładam do miski.
Mąki, wodę, aquafabę i olej miksuję. Dodaję pozostałe składniki i mieszam.
Przekładam masę do foremek na muffinki i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180st. C na 30 minut.
Notes
Zamienniki:
Suszone pomidory: pomidory świeże, oliwki, papryka, szpinak, dowolne ulubione warzywa.
Mąka owsiana: mąka gryczana, ryżowa, jaglana, pszenna jeśli dozwolona
Skrobia ziemniaczana: skrobia z tapioki
Aquafaba: 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego lub chia w połączeniu z 3 łyżkami gorącej wody.