0,5lwywaru mięsno-warzywnegoja dolewam wywaru z mięsa, które gotowałam na farsz do pierogów czy krokietów
1lwody
ok 2łyżkioctulub soku z cytryny
małagarśćsuszonych grzybów
majeranek
sól i pieprz, cukierdo smaku
Wykonanie
Buraki obieram i kroję w plasterki. Czosnek obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Wywar i wodę zagotowuję razem. Dodaję ocet, pokrojone buraki, czosnek i grzyby. Doprawiam świeżo mielonym pieprzem. Można wrzucić kilka ziarenek pieprzu w całości. Barszcz gotuję 40 minut na bardzo małym ogniu. Pod koniec dodaję łyżeczkę soli i pół łyżeczki cukru.
Zostawiam na noc.
Na drugi dzień znów podgrzewam, ale nie zagotowuję, przecedzam przez sitko i doprawiam majerankiem, pieprzem, solą i sokiem z cytryny.
Trzeba pilnować by barszcz już się nie zagotował, bo straci swój piękny kolor!
Smacznego!