60gskrobi z tapioki (0,5 szkl.)lub skrobii ziemniaczanej
3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżeczka proszku do pieczenia bezglutenowegolub 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1łyżeczka przyprawy do piernikabezglutenowej
1łyżeczkacynamonu
1łyżka konfitury pomarańczowejja dostałam w prezencie, ale fajny przepis znajdziecie tutaj*
szczyptasoli
Wykonanie
Olej kokosowy i miód podgrzewam na wolnym ogniu aż do rozpuszczenia, dodaję cukier i mieszam. Odstawiam do przestudzenia.
Mąki, proszek do pieczenia i przyprawy, czyli wszystkie suche składniki przesiewam do miski.
Do suchych składników dodaję przestudzony olej z miodem, konfiturę, aquafabę i wyrabiam ręką ciasto. Powinno przypominać ciasto kruche. Formułuje kulę owijam folią spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C
Blaszke wykładam papierem do pieczenia. Wyjmuję ciasto z lodówki.
Przygotowuję osobno dwa arkusze papieru do pieczenia. Jeden kładę na blat, połowę ciasta kłade na papier i na to daję drugi arkusz papieru. Walkuję ciasto między papierem do pieczenia na grubość ok 5-7 mm. Zdejmuje górny arkusz i wykrawam z ciasta kształty.
Uwaga - jeśli ciasto za bardzo się kruszy, dolej odrobinę więcej oleju, lub mleka roślinnego wyrób ponownie i ponownie schłódź w lodówce.
Gotowe pierniki kładę na blaszce, a resztę ciasta ponownie wałkuję między papierami.
Pierniki wkładam do nagrzanego do 180st. C piekarnika na ok 7-10 minut.
Wyjmuje blaszkę z piekarnika i chwile czekam, aż ciasteczka lekko przestygną. Przekładam je delikatnie na kratkę do studzenia. Na blaszkę wykładam kolejna porcję pierników i piekę resztę.
Smacznego!
Notes
* Konfitura pomarańczowa przepis. Jeśli jednak nie macie czasu na zrobienie konfitury, można do pierniczków dodać łyżeczkę tartej skórki z wyparzonej pomarańczy. Wtedy warto do ciasta dolać odrobinę mleka roślinnego.