1łyżkaoleju roślinnegomożna dać kokosowy w formie płynnej lub roztopione masło, margarynę
Wykonanie
Jeśli masz drożdże świeże, przygotuj zaczyn: W połowie szklanki (odlewamy z ilości podanej w składnikach) ciepłej wody rozpuszczamy drożdże, dodajemy łyżeczkę cukru i łyżkę mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w cieple miejsce na 15 minut.
Mąkę, sól, drożdże suche, cukier lub zaczyn wsypujemy do miski. Wlewamy ciepłą wodę. Mieszamy drewnianą łyżką. Masa będzie gęsta, ale nie nadaje się do wyrabiania rękami. Wlewam olej. Mieszam, aż całość się połączy i ciasto będzie gładkie.
Przykrywamy ściereczką miskę z ciastem i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 30 minut.
Po tym czasie blat lub stolnicę posypujemy mąką, oprószamy mąką ręce i odrywamy z ciasta kawałek, z którego formułujemy kulę. Odkładamy na stolnicę. Robimy tak z całym ciastem, pozostawiając kilka cm odstępu między kolejnymi kluseczkami. Przykrywamy je ściereczką jeszcze na 15 - 20 minut.
Przygotowujemy garnek do gotowania na parze. U mnie jest to zwykły szeroki garnek z wodą, na którym rozkładam gazę, ściągam gumką i przykrywam dużą plastikową miską ;)
Kluseczki gotuję na parze ok 5 minut. Delikatnie odkrywam pokrywkę, powoli by kluseczki nie opadły.
Podaję z ulubionym sosem. Na słodko lub wytrawnie.
Ja robię zazwyczaj sos ze zmiksowanych truskawek z bananem i śmietanką kokosową.
Smacznego!