1puszkamleka kokosowegoschłodzonego przez noc w lodówce
4łyżeczkikawy INKA klasyczna
1pomarańczanajepiej BIO
1laskacynamonulub pół łyżeczki mielonego cynamonu
ok 2łyżeczkisyropu z agawy, daktylowego lub innego dowolnego słodziwailość dostosuj do własnych preferencji smakowych
Wykonanie
Pomarańczę dokładnie myję i parzę. Ścieram skórkę. 1 plaster pomarańczy oraz startą skórką wkładam do rondelka. Można odłożyć trochę skórki do dekoracji. Zalewam mlekiem roślinnym (np. migdałowe). Dodaję cynamon , łyżeczkę lub więcej w zależności od Waszego gustu, syropu roślinnego lub innego słodzidła. Podgrzewam do zagotowania co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie z puszki mleka kokosowego wyjmuję 4 łyżki stałej części i przekładam do blendera (u mnie kielichowy), wlewam również ok 6 łyżek płynnej części tegoż mleka oraz 1 łyżeczkę syropu roślinnego lub innego dowolnego słodzidła. Miksuję kilka sekund, aż całość się połączy. Powinna powstać lekka śmietankowa masa. Jeśli jest zbyt rzadka dodajemy jeszcze więcej stałej części mleka kokosowego.
Kiedy mleko roślinne zaczyna się gotować, wyłączam gaz, czekam ok 1 minutkę i przecedzam do szklanek, w których będę podawać kawę. Wsypuję po 2 łyżeczki kawy Inka klasyczna do każdej szklanki i mieszam do rozpuszczenia.
Na górę nakładam delikatną piankę kokosową i dekoruję skórką pomarańczową oraz mielonym cynamonem.
Smacznego!