1małydojrzały bananmożna pominąć i dodać więcej daktyli
1łyżka masła migdałowegomożna pominąć
1łyżeczkanaturalnego ekstraktu waniliowegolub ziarenka z laski wanilii
Mus owocowy
1szklankaowoców (truskawki, maliny, porzeczki, jagody)mogą być mrożone
ok. 1łyżeczkaksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innego słodzidła
0,5łyżeczki skrobii ziemniaczanej
1łyżka wody
Wykonanie
Budyń jaglany
Kaszę jaglaną przepłukuję na sicie gorącą wodą przez ok minutę. Tak pozbywam się z niej goryczki.
1,5 szklanki mleka zagotowuję w garnuszku. Wsypuję przepłukaną kaszę, dodaję daktyle i gotuję ok 15 minut.
Po tym czasie dodaję resztę mleka, banana, ekstrakt waniliowy i blenduję dobrych kilka minut na bardzo gładki krem. Jeśli budyń jest zbyt gęsty, dodaję więcej mleka.
Mus owocowy
Owoce przekładam do garnka i na wolnym ogniu podgrzewam, aż zaczną się rozpadać. Dodaję ok 1 łyżeczkę erytrolu, ksylitolu lub innego słodzidła i dalej gotuję aż lekko zgęstnieją. Jeśli w owocach nie było zbyt wiele soku i zgęstniały dostatecznie, możesz pominąć następny krok i takim musem polać budyń jaglany.
W odrobinie zimnej wody (ok 1 łyżka) rozpuszczam pół łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dodaję mąkę do owoców i mieszam. Zdejmuję z ognia i polewam budyń jaglany.