4dojrzałebananyok 400-450g + 1 banan do dekoracji na górę.
2łyżkimasła migdałowegolub z innych orzechów
1/4szklankicukru, ksylitolu, erytrolu, syropu daktylowego lub innegotę ilość możesz zmniejszyć lub całkowicie pominąć, jeśli nie lubisz bardzo słodkich wypieków
3/4szklankimąki koksowejok 80g
1łyżeczkacynamonu
1płaska łyżeczkasody oczyszczonej
szczyptasoli
1łyżeczkaoctu jabłkowegolub soku z cytryny
10łyżekaquafabyzalewy z puszki/słoika lub po gotowaniu ciecierzycy
Wykonanie
Banany, słodzidło i masło migdałowe wkładam do malaksera i miksuję na gładką masę.
Mąkę kokosową, sodę, sól, cynamon wsypuję do miski.
Aquafabę z octem ubijam na sztywną pianę, jak białko.
Do miski z mąką przelewam masę bananową i mieszam. Dodaję piane z aquafaby i mieszam delikatnie.
Przekładam ciasto do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wyrównuję. Można na górę ułożyć banana przekrojonego na pół.
Wkładam do nagrzanego do 180 st. C piekarnika z termoobiegiem. Piekę ok 50 minut.