3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)schłodzonej w lodówce
70goleju kokosowegonieco ponad 1/3 szklanki
20mloleju rzepakowegonajlepiej tłoczonego na zimno (schłodzonego w lodówce)
0,5łyżeczkioctu jabłkowego
ok. 1/4 łyżeczkisoli
Wykonanie
Olej kokosowy delikatnie podgrzewam, by doprowadzić go do płynnej konsystencji. Wlewam do niego olej rzepakowy i mieszam. Odstawiam do wystudzenia do temperatury pokojowej.
Aquafabę wlewam do wysokiego, wąskiego naczynia (może być słoik lub pojemnik dedykowany do blendera) Dodaję ocet i sól. Blenderem ręcznym miksuję ok 1 minuty. Cienkim strumieniem wlewam oleje, ciągle miksując. Jeśli w tym momencie nie gęstnieje, można włożyć naczynie do miski z bardzo zimną wodą. Ubijać aż się połączy i powstanie konsystencja majonezu.
Masło przekładam do naczynia i niczym nie przykrywając, wstawiam na minimum 2 godziny do lodówki. Kiedy się schłodzi, można już przykryć pokrywką lub folią.
Przed użyciem wyjąć masło z lodówki na ok 15 minut, by łatwo się rozprowadzało.
Smacznego!
Notes
Olej rzepakowy zimnotłoczony ma maślany posmak i ładny, żółty kolor, dlatego nie zalecam go zamieniać na inny. Jeśli jednak użyjesz jaśniejszego kolorem oleju, dodaj szczyptę kurkumy do Aquafaby.