1/2szklankicukruok. 100g lub 1 łyżeczka cukru do zaczynu i 80g erytrolu
szczypta soli
1/2łyżeczkiekstraktu pomarańczowego
1/3szklankioleju roślinnego80 ml
Kawowy lukier
2łyżeczkikawy INKA klasyczna
5łyżekgorącej wody
cukier puder lub erytrol zmielony na puderok. 1/2 szklanki
Wykonanie
Wegańska babka drożdżowa
Z drożdży świeżych robimy zaczyn. Do kubka kruszę drożdże, dodaję łyżeczkę cukru i wlewam 0,5 szklanki ciepłego ale nie gorącego mleka. Mieszam do rozpuszczenia drożdży, wsypuję 2 łyżki mąki i mieszam. Odstawiam na 15 minut.
Mąkę przesiewam do dużej miski. Wsypuję sól, cukier, wlewam ekstrakt, zaczyn (lub drożdże suche) i resztę ciepłego mleka. Mieszam lub wyrabiam mikserem z końcówką do ciast drożdżowych. Ciasto będzie dość klejące. Po wstępnym wyrobieniu wlewam olej i wyrabiam dalej. Wyrabianie trwa ok 10 minut, do czasu, aż ciasto będzie gładkie.
Miskę z ciastem przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Standardowo ja przyspieszam ten proces, wkładając miskę do piekarnika ustawionego na 40st.C ( nie może być w piekarniku włączona wentylacja czy termoobieg) Wtedy po ok 30-40 minutach ciasto podwaja objętość. W temperaturze pokojowej twa to ok 1,5 godziny.
Piekarnik rozgrzewam do 180st.C bez termoobiegu.
Formę smaruję margaryną lub olejem kokosowym i wysypuję bułką tartą lub mąką.
Ciasto przekładam do przygotowanej formy. Ciasto powinno zapełnić formę do ok 2/3 wysokości. Odstawiam do ponownego wyrośnięcia aż do brzegów formy.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 35 minut, do czasu kiedy włożony do ciasta patyczek, pozostanie suchy.
Wyjmuję formę z piekarnika. Czekam aż trochę przestygnie i delikatnie wyjmuję babkę z formy.
Kawowy lukier
2 łyżeczki kawy INKA klasyczna zalewam 5 łyżkami gorącej wody. Dosypuję cukier puder, ciągle mieszając, do czasu, aż lukier będzie odpowiednio gęsty.
Używając erytrolu zamiast cukru możemy przygotować tę babkę w zdrowszej, bezcukrowej wersji. Łyżeczka zwykłego cukru dodana do rozczynu wystarczy, by drożdże urosły. Ten cukier zostanie przez drożdże przerobiony, a słodyczy nada ciastu dodatek erytrolu lub ksylitolu.Erytrol lub ksylitol warto wcześniej zmiksować, by łatwiej się w cieście rozpuścił.