2łyżeczkisyropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła
2łyżeczkinaturalnego ekstraktu waniliowego
1łyżeczkaskrobi ziemniaczanejlub z tapioki
Mus malinowy
2szklankimalinja używam mrożonych
2łyżkisyropu z agawy, ksylitolu, erytrolu lub dowolnego innego słodzidła
Wykonanie
Wegańska panna cotta
Mleko wlewam do rondelka, pozostawiając ok 1/4 szklanki.
Do mleka w rondelku wsypuję słodzik, agar oraz ekstrakt waniliowy. Mieszam. Podgrzewam i doprowadzam do wrzenia. Gotuję 2 minuty.
W odlanej części mleka rozpuszczam skrobię ziemniaczaną. Dodaję mieszankę do gotującego się mleka i energicznie mieszam.
Przygotowuję 2, 3 miseczki (w zależności od ich wielkości). Smaruję je od wewnątrz olejem neutralnym w smaku i wlewam do nich masę.
Odstawiam do wystudzenia i wkładam do lodówki na minimum 3 godziny.
Przed podaniem wyjmuję z lodówki, wkładam na chwilę miseczki do gorącej wody, by łatwiej wyjąć deser, podważam nożem i przekładam na talerzyk.
Podaję polane z sosem malinowym.
Mus malinowy
Maliny zasypuję cukrem czy innym słodzidłem i podgrzewam na wolnym ogniu.
Gotuję aż maliny się rozpadną.
Notes
Jeśli używasz żelatyny, zrezygnuj z dodatku skrobi ziemniaczanej. Żelatynę rozpuść w podgrzanym mleku ze słodzidłem i ekstraktem waniliowym. Agar wymaga gotowania, żelatyny nie trzeba gotować.