1szklanka skrobi ziemniaczanejjeśli używasz mąki pszennej zamiast gryczanej i skrobi użyj 3 szklanek pszennej i zmniejsz ilość mleka roślinnego do 1,25 szklanki
0,5szklankicukru
1,5łyżeczkisody oczyszczonej
szczypta soli
1łyżkaoctu jabłkowegolub soku z cytryny
⅓szklankioleju
2łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1,5szklankimleka roślinnego
Wegański krem do tortu na bezie włoskiej
200mlAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
1łyżeczkaoctu jabłkowegolub soku z cytryny
160mlwody
400gcukru
500gmargaryny bezmlecznej o temeraturze pokojowejja używam Alsan BIO - musi być to margaryna z dużą ilością tłuszczu. Alsan BIO ma 80%
3łyżkinaturalnego ekstraktu waniliowego
Dodatki
500gświeżych borówek lub innych owoców
Wykonanie
Wegański biszkopt do tortu
Nagrzewam piekarnik do 180st. C
Przygotowuję formę na tort. Dno wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję margaryną lub olejem.
Suche składniki ciasta mieszam w dużej misce ( mąki, sól, cukier, sodę oczyszczoną), mokre składniki w drugiej, mniejszej misce (mleko, olej, ocet, aquafabę)
Do suchych składników wlewam mokre i mieszam do połączenia składników. Nie zbyt długo.
Przelewam ciasto do przygotowanej wcześniej formy i wkładam do nagrzanego piekarnika.
Piekę ok 50 minut do momentu, kiedy patyczek włożony w środek ciasta będzie suchy po wyjęciu.
Wystudzony biszkopt kroję na 3 części. Jeśli na środku zrobił się bardzo wypukły, odkrawam tę górkę.
Wegański krem do tortu na bezie włoskiej
Do rondelka wlewam wodę i wsypuję cukier. Podgrzewam, aż syrop cukrowy nagrzeje się do temperatury 116st.C Jeśli nie mam termometru, stosuję metodę tzw. testu pióra. Szczegóły testu znajdziesz pod przepisem
Aquafabę i ocet wlewam do suchej miski. Ubijam, aż zacznie się robić sztywna piana. W tym czasie syrop powinien osiągnąć odpowiednią temperaturę. Ciągle ubijając pianę, wlewam gorący syrop cukrowy cienkim strumieniem. Kiedy już wleję cały syrop, ubijam dalej cały czas aż beza wystudzi się do temperatury pokojowej.
Do ubitej bezy, powoli po małej porcji wkładam margarynę o temperaturze pokojowej (Jeśli margaryna będzie miała inną temperaturę niż beza, krem może się zważyć).
Wlewam ekstrakt waniliowy i ucieram gładki krem.
Jeśli krem się jednak zważył, miskę z kremem można położyć na garnuszku z gorącą wodą i ubijać. Po kilku chwilach krem powinien znów się ładnie połączyć.
Kremem smaruję poszczególne warstwy tortu i obsypuję borówkami.
Górę i boki również wykańczam kremem. Można zostawić trochę kremu i wykonać ozdoby na górze.
Gotowy tort wkładam do lodówki na co najmniej godzinę. Kiedy krem zastygnie dobrze jest przykryć tort folią spożywczą lub woreczkiem, lub przechowywać w zamkniętym pudełku.
Notes
Test pióra - Bierzemy cienki drucik i na końcu robimy małą pentelkę. Można użyć np. metalowych szpikulcy do szaszłyków zakończonych oczkiem. Syrop cukrowy osiąga odpowiednią temperaturę, kiedy przez zamoczoną w nim drucianą pentelkę, dmuchniemy i polecą bańki jak w dziecięcej zabawce.