Cebulę kroję w kostkę, rabarbar na 1 cm kawałki.
W rondelku rozgrzewam olej, dodaję cebulę i smażę, aż cebula zacznie się szklić. Dodaję rabarbar, cukier i duszę chwilę, aż rabarbar puści sok.
Podlewam winem, dodaję przyprawy i gotuję na wolnym ogniu, aż do miękkości.
Steki z polędwicy wołowej
Mięso wyjmuje z lodówki ok 20 minut przed przyrządzeniem.
Patelnię z grubym dnem mocno rozgrzewam.
Steki doprawiam solą z obu stron.
Na patelnię dodaję łyżkę oleju lub klarowanego masła. Układam steki i smażę (w zależności od grubości i waszych gustów co do stopnia wysmażenia mięsa). Ja plastry grubości 2-3 cm smażę po 2 minuty z każdej strony. W czasie smażenia nie ruszam mięsa, by ładnie się przyrumieniło. Po usmażeniu doprawiam świeżo mielonym pieprzem i odstawiam na kilka minut, by mięso odpoczęło.
Gotowe steki podaję z przygotowaną wcześniej konfiturą z rabarbaru.
Smacznego!