4łyżkistałej części z puszki mleka kokosowegomożna zastąpić tłustą śmietanką, jeśli takiej używasz
1płaska łyżeczkasoli
1łyżeczkaekstraktu waniliowegoopcjonalnie
Kawa karmelowa
4łyżeczkikawy Inka karmelowa
500-600mlmlekanp migdałowego, orzechowego lub krowiego jeśli używasz
bita śmietana np. roślinna do dekoracji
Wykonanie
Cukier wsypuję do szerokiego rondelka z grubym dnem i podgrzewam aż do rozpuszczenia na średnim ogniu. Nie mieszam, jedynie co jakiś czas ruszam garnkiem.
Kiedy cukier się rozpuści dodaję masło, zmniejszam ogień i mieszam aż do połączenia. Dodaję śmietankę, sól i ekstrakt waniliowy. Gotuję całość kilka minut ciągle mieszając. Przelewam do słoiczka i odstawiam do wystudzenia.
Kawę Inkę karmelową wsypuję do blendera, wlewam mleko i miksuję aż do połączenia. Można również rozpuścić kawę w ciepłym mleku i schłodzić.
Przestudzonym karmelem dekoruję szklanki od wewnętrznej strony. Czekam kilka chwil i delikatnie wlewam kawę. Dekoruję ubitą śmietaną i dodatkową porcją karmelu na górze.
Smacznego!