Kategoria: Dania bezglutenowe, Sałatki i surówki, Śniadania i kolacje, Wegańskie
Porcje: 6osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
300gbrokuła
1paprykaczerwona lub żółta
1jabłko
30gsłonecznikalub orzeszków piniowych
2łyżkidobrej jakości nierafinowanego oleju lub oliwy
1łyżeczkamiodulub syropu daktylowego czy innego płynnego słodzidła
1,5łyżeczkimusztardy
2łyżkisoku z cytryny lub octu jabłkowego
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Brokuła dzielę na różyczki, myję i miksuję w blenderze na drobniejsze kawałki. Posypuję szczyptą soli i odstawiam na kilka minut. Po tym czasie ugniatam ręką, by trochę zmiękł.
Paprykę oraz jabłko kroję w drobną kostkę.
Słonecznik prażę chwilę na rozgrzanej, suchej patelni, aż zacznie pachnieć i lekko się rumienić.
Do małej miseczki lub słoiczka wlewam sok z cytryny, wsypuję szczyptę soli i mieszam aż sól sie rozpuści. Dodaję resztę składników dressingu czyli oliwę, musztardę, miód, pieprz i mieszam. Jeśli używam słoiczka, to najlepiej jest go zakręcić i mocno potrząsać, by składniki wymieszały się dokładnie.
Do brokuła dodaję paprykę i jabłko, polewam dressingiem i wszystko razem mieszam. Przed podaniem posypuję uprażonym słonecznikiem.
Smacznego!