5płatów śledziowych SEKO z Beczki śledzi filety z suszonymi ziołami 550 g
2średnieburakipieczone lub gotowane
1małejabłkolub pół dużego
2jajka ugotowane na twardoopcjonalnie
1małaczerwona cebula
2łyżkiposiekanego koperku
2łyżkijogurtu naturalnegolub śmietany (może być bezmleczna)
1łyżeczkachrzanu tartego
pieprz i sól do smaku
Wykonanie
Buraki, cebulę, jabłko, jajka i filety śledziowe kroję w drobną kostkę.
Wsypuję do miski, dodaję koperek, chrzan i jogurt. Mieszam i doprawiam pieprzem i solą.
Muszle makaronowe gotuję w mocno osolonej wodzie ok 10 minut, al dente. Ugotowany makaron bardzo delikatnie wyjmuję z wody łyżką cedzakową, by nie popękał.
Muszle makaronowe wykładam na duży talerz, by przestygły.
Muszle makaronowe nadziewam sałatką śledziową, układam na talerzu i dekoruję koperkiem.
Smacznego!