Kalafior dzielę na różyczki. Myję i osuszam dokładnie. Polewam olejem i posypuję przyprawami. Mieszam dokładnie rozprowadzając przyprawy po wszystkich różyczkach.
Wykładam płasko na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200st. C na ok 20 minut, aż kalafior będzie miękki.
Kurczaka myję, oczyszczam i kroję w kostkę. Posypuję solą i pieprzem.
Cebulę kroję w kostkę, czosnek siekam drobno.
Na patelnię wlewam ok 2 łyżki oleju. Dodaję curry, kurkumę i chilli oraz cebulę i smażę razem, aż cebula się zeszkli. Dodaję kurczaka i smażę na złoty kolor. Pod koniec dodaję czosnek i chwilę jeszcze smażę.
Dodaję sok z cytryny, mleko kokosowe i duszę ok 15 minut, aż woda wyparuje i sos zgęstnieje. Przyprawiam do smaku solą i pieprzem.
Jeśli sos nie jest wystarczająco gęsty, można dodać mieszankę skrobi i wody (ok 1/2 łyżeczki skrobi rozmieszana z odrobiną wody) i zagotować.
Podaję z ryżem ugotowanym na sypko i posiekaną kolendrą.
Smacznego!