1,5szklankimąki pszennej lub orkiszowej jasnej*przepis na bezglutenowe naleśniki jest podlinkowany w sekcji: Pozostałe informacje.
1szklankawody najlepiej gazowanej
0,5-1szklankimleka roślinnegonaleśniki można zrobić z samej wody lub samego mleka
3łyżkioleju roślinnego
szzyptasoli
Wykonanie
Wegańskie naleśniki
Do miski przesiewam mąkę, dodaję sól i olej. Powoli wlewam płyn i miksuję tak, by najpierw powstało gęste ciasto i rozbiły się wszystkie grudki. Dolewam resztę płynu małym strumieniem i miksuję dalej. Ciasto odstawiam na ok. 15 minut. Po tym czasie sprawdzam konsystencję. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dosypuję mąki, a jeśli za gęste, wody lub mleka.
Mocno rozgrzaną patelnię smaruję dosłownie kroplą oleju. Wlewam porcję ciasta i szybko ruszam patelnią, by ciasto pokryło całe dno. Jeśli ciasto powoli posuwa się po patelni, to znaczy, że jest za gęste i trzeba dolać jeszcze trochę płynu.
Kiedy nalesnik odkleja się od patelni po jej poruszeniu, odwracam go na drugą stronę i smażę jeszcze minutkę. Wykładam na duży talerz. Kolejne, usmażone naleśniki układam jeden na drugim.
Wegański twarożek kokosowy
Mąkę kokosową wsypuję do miseczki. Dodaję sok z cytryny, olejek i słodzidło. Dodaję mleko i mieszam.
Naleśniki smaruję kokosowym twarożkiem, na to układam maliny i zawijam.
Smacznego!