50gmargaryny bezmlecznejmasła lub oleju kokosowego
30gcukru kokosowego
3łyżkikakao w proszku
2łyżkiwody
Wykonanie
Miód, cukier, powidła i mleko podgrzewam w rondelku do rozpuszczenia. Dodaję olej, ocet i odstawiam na bok.
W dużej misce mieszam mąki, kakao, proszek do pieczenia, sodę, sól i przyprawy.
Dodaję przestudzone płynne składniki i mieszam łyżką, lub trzepaczką ciasto. Konsystencja powinna być gęsta, ale dalej lejąca. Jeśli ciasto jest zbyt rzadkie, dodaj mąki owsianej, jeśli zbyt gęste, dodaj mleka lub wody.
Ciasto przelewam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180st.C bez termoobiegu i piekę ok 50 minut. Kiedy patyczek włożony do ciasta jest suchy, piernik jest gotowy.
Wystudzony piernik delikatnie kroję w poprzek na pół i przekładam warstwą powideł . śliwkowych.
Polewam kakaową polewą i gotowe.
Smacznego!
Polewa kakaowa
Wszystkie składniki polewy podgrzewam, aż tłuszcz i cukier się rozpuści.
Odkładam do przestudzenia.
Notes
Jeśli chcesz zrobić ten piernik w wersji z glutenem, zamiast powyższych mąk, dodaj 2 szklanki mąki pszennej.