Pyszne, miękkie i puszyste ciasto pachnące pomarańczami
Czas przygotowania15 min.mins
Czas pieczenia35 min.mins
Kategoria: Desery
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: Ciasto ucierane
Porcje: 8osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
200gmąki orkiszowej jasnej lub pszennej tortowej1½ szklanki
60gerytrolu lub innego cukru¼ szklanki
1⅓łyżeczkaproszku do pieczenia
½łyżeczkisody oczyszczonej
150gjogurtu roślinnegolub zwykłego naturalnego
100mloleju
1łyżeczkanaturalnego ekstraktu waniliowego
2jajka
2pomarańcze z cienką skórkąlub obrane, jeśli mają grubą skórkę
2łyżkierytrolu lub innego cukru
Wykonanie
Piekarnik rozgrzewam do 180 °C.
1 pomarańcze dokładnie myję w zlewie, kroję w cienkie plastry. Drugą kroję na pół i jedną połówkę również kroję w plastry, a z drugiej wyciskam sok. Do soku dodaję ok 2 łyżki cukru i mieszam.
Dno tortownicy o wym ok 24cm wykładam papierem do pieczenia. Smaruję jeszcze łyżką oleju. Na to nakładam mieszaninę cukru i soku z pomarańczy. Rozprowadzam po dnie.
Układam na dnie tortownicy plasterki pomarańczy.
Składniki suche, czyli mąki, proszek, sodę, erytrol mieszam razem w misce.
W drugiej misce mieszam mokre składniki: Jajka, olej i jogurt mieszam widelcem.
Dodaję mokre składniki do suchych i mieszam tylko do połączenia składników. Nie za długo.
Na pomarańcze wlewam przygotowane ciasto. Wstawiam do piekarnika i piekę do suchego patyczka, ok 35-40 minut.