Bezglutenowe i wegańskie ciasto jogurtowe z jabłkami
lub innymi owocami oraz orzechami
Czas przygotowania15 min.mins
Czas pieczenia40 min.mins
Kategoria: Dania bezglutenowe, Desery, Wegańskie
Kuchnia: Kuchnia polska
Keyword: ciasto bezglutenowe, Ciasto ucierane
Porcje: 1tortownica o śr. 25cm
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
2kubeczkijogurtów wegańskich np. kokosowych(w sumie 300 g ) Ważne- o temp. pokojowej!!!
2szklankimąki ryżowej
2łyżkimąki kokosowej
½szklankiskrobi ziemniaczanej
1łyżeczkasody oczyszczonej
½łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
⅓szklankicukru kokosowego
⅓szklankioleju
1-1¼szklankiwody lub napoju roślinnego
1łyżeczka octu jabłkowego
3jabłka
1łyżeczkacynamonu
garśćorzechów włoskich
Wykonanie
Nagrzewam piekarnik do 180 °C.
Jabłka obieram i kroję w ćwiartki. Usuwam gniazda nasienne i nacinam cząstki od zewnątrz nie przecinając ich do końca. Posypuję je cynamonem.
Składniki suche wsypuję do miski: przesiane przez sito mąki, proszek i sodę oraz cukier. W drugiej misce łączę mokre składniki: jogurty oraz olej, ocet i wodę.
Wlewam mokre składniki do suchych i mieszam tylko do połączenia składników. Nie wolno za długo mieszać ciasta, Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej masy, troche jak budyń powoli wylewającej się z miski.
Ciasto wylewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układam jabłka i posypuję orzechami włoskimi.
Wstawiam do piekarnika i piekę z termoobiegiem ok 35-40 minut. Pieczemy Do momentu, kiedy patyczek włożony w ciasto będzie po wyjęciu suchy.