Jeśli używam drożdży świeżych, przygotowuję najpierw zaczyn, : rozkruszam drożdże z ½ łyżeczki cukru, wlewam ¼ szklanki lekko ciepłej wody i wsypuję 2 łyżki mąki ryżowej. Mieszam i odstawiam na ok 15 minut.
Do miski wsypuję przesiane mąki. Dodaję łupiny babki jajowatej, sól. Dodaję oliwę i zaczyn oraz resztę wody. Mieszam łyżką ciasto. Początkowo będzie dość luźne. Z czasem zgęstnieje, ale nie powinno być bardzo suche i twarde. Raczej ma być miękkie i jeszcze klejące.
Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzam, rozciągając po dnie na grubość ok 1 cm. Smaruję pesto i opuszkami palców robię w cieście małe wgłębienia.
Odstawiam ponownie na ok 30 minut w ciepłe miejsce.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 220°C
Nakładam połówki pomidorków, posypuję solą i wstawiam do piekarnika.