150gcukru pudrulub innego słodzidła, zmielonego na puder.
2łyżeczkiroszku do pieczenia
4jabłka
Wykonanie
Piekarnik nagrzewam do 180°C z funkcją termoobieg
Oddzielam białka od żółtek.
Masło ucieram z cukrem. Dodaję żółtka i ucierm na gładką masę.
Dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą. Początkowo daję małą ilość, by rozrzedzić ciasto, później dodaję resztę i delikatnie mieszam.
Jabłka obieram, kroję w ósemki i wycinam gniazda nasienne.
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia przekładam ciasto i rozprowadzam po blaszce.
Układam na górze jabłka, lekko wciskając je w ciasto.
Wstawiam do nagrzanego piekarnika i piekę ok 50 minut. Do momentu, kiedy ciasto się zrumieni, a włożony w nie patyczek, pozostanie suchy.
Gotowe ciasto posypuję cukrem pudrem lub pudrem z erytrolu