Pyszny, kremowy sos z kalafiora z cytryną i tymiankiem.
Porcje: 4osoby
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
500gmakaronu tagliatellelub innego, dowolnego
½średniej wielkościkalafiora
1kawałekpora biała część
2ząbkiczosnku
150mlśmietanki roślinnejnp. kokosowa z Lidla
250mlwody
1szt.BIO cytryna sparzona wrzątkiema dokładniej skórka starta na drobnych oczkach tarki oraz 1 łyżka soku.
sól, pieprz
tymianek
½łyżeczkimielonej papryki czerwonej
¼łyżeczkiimbiru w proszku
¼łyżeczkimielonej gałki muszkatołowej
szczyptamielonego kardamonu
ser typu parmezanopcjonalnie (można użyć wegańskiego)
Wykonanie
Por i czosnek kroję w plasterki.
W głębokiej patelni lub garnku rozgrzewam 3 łyżki oleju lub oliwy. Wrzucam por i czosnek.
Smażę, aż zmiękną na średnim ogniu. Dodaję paprykę, imbir i kardamon.
Makaron gotuję w osolonej wodzie zgodnie z opisem na opakowaniu.
Kalafior dzielę na różyczki i kroję na mniejsze kawałki. Dodaję go do patelni z porem i czosnkiem. Dodaję pół łyżeczki soli i smażę chwilę, mieszając by kalafior obtoczył się w przyprawach. Dodaję wodę, przykrywam i duszę do miękkości ok 7-10 minut.
Dodaję śmietankę i zagotowuję. Wyłączam gaz.
Kalafior z całą zawartością garnka przekładam do blendera. Dodaję 1 łyżkę soku z cytryny.Miksuję na gładki krem blenderem ręcznym lub kielichowym.
Sos wlewam do odcedzonego makaronu i mieszam.
Rozkładam na talerze. Posypuję startą skórką z cytryny, listkami tymianku i świeżo mielonym pieprzem. Jeśli używam parmezanu, posypuję również nim.