Kotleciki z ciecierzycy z ryżem
Wydrukuj przepis

Kotlety z ciecierzycy z ryżem

Pyszne kotleciki z ciecierzycy podane z sosem z tahini. Bezglutenowe i bez nabiału
Czas przygotowania20 mins
Czas całkowity20 mins
Kategoria: Lunch, Śniadania i kolacje
Kuchnia: indyjska
Keyword: Ciecierzyca
Porcje: 4 osoby
Autor: Karolina Nicpoń

Składniki

  • 1 słoik/puszka ciecierzycy 400 g
  • 1 szklanka ryżu surowy
  • 1 duża cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki mąki u mnie ryżowa. Może być gryczana, owsiana, z ciecierzycy
  • 3 łyżki Aquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)
  • 1 łyżeczka garam masala
  • sól do smaku (ok 2 łyżeczki)
  • pieprz czarny do smaku (ok. ½ łyżeczki)
  • ½ szklanki bułka tarta bezglutenowa lub panier z ciecierzycy do panierowania
  • olej do smażenia

Sos z tahini

  • 1 łyżka majonezu (wegański lub zwykły, jeśli dozwolony)
  • 4 łyżki mleka roslinnego u mnie owsiane
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka pasty sezamowej tahina

Wykonanie

  • Ryż gotuję w osolonej wodzie ( 1 szklanka ryżu i 2 szklanki wrzącej wody). Studzę.
  • Cebulę kroję w kostkę. Czosnek siekam. Marchewkę obieram i trę na dużych oczkach. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Dodaję cebulę. Smażę chwilę do zeszklenia. Dodaję czosnek i łyżeczkę garam masala. Po chwili dodaję marchew i smażę minutkę.
  • Ciecierzycę odsączam z zalewy (ZALEWĘ ZACHOWAJ! - 3 łyżki dodasz do masy, z reszty możesz zrobić pyszne desery). I rozdrabniam w malakserze na w miarę gładką masę. Mogą pozostać większe kawałki.
  • Dodaję ryż i miksuję chwilę razem.
  • Dodaję do masy resztę składników. (cebulę z marchewką i przyprawami, mąkę, sól, pieprz, aquafabę) Mieszam, wyrabiając masę na kotlety z ciecierzycy.
  • Zwilżając dłonie wodą, formułuję kotlety. Obtaczam je w bułce tartej.
  • Kotlety smażę na rozgrzanym oleju o zarumienienia z obu stron.

Sos z tahini

  • Majonez mieszam z mlekiem roślinnym, sokiem z cytryny i pastą tahini na gładki sos. Doprawiam solą i pieprzem.