Mąki, babkę i sól wysypuje do miski, dodaje olej i mieszam z mąką dokładnie.
Dolewam spirytus i powoli wodę. Wyrabiam, aż powstanie gładkie, sprężyste ciasto.
Przykrywam folią spożywczą i odkładam do wystudzenia.
W szerokim naczyniu rozgrzewam olej do 170st.C
Na posypaną mąką sorgo stolnice, wykładam 1/3 cześć ciasta. Pozostałe ciasto czeka pod przykryciem na swoją kolej.
Wałkuje i składam ciasto i tak kilka razy, by wtłoczyć powietrze. Wałkuje na cienki placek, dzielę na prostokąty i nacinam w środku. Przewijam delikatnie przez nacięcie. Smażę na głębokim tłuszczu kilka minut. Trzeba pilnować by nie zciemniały za bardzo.
Usmażone faworki wykładam na papierowy ręcznik.
Posypuję obficie cukrem pudrem. Smacznego!
Notes
Na moim profilu na Instagramie znajdziesz wyróżnioną relację. Sprawdź tam jaką konsystencję powinno mieć ciasto i jak składam faworki. Zachęcam do obserwowania mnie tam. Dodaję ostatnio przepisy pod zdjęciami, można sobie zapisać je i korzystać.Zamienniki mąki z sorgo:
gryczana jasna (z gryki niepalonej)
jaglana
kukurydziana
ryżowa
owsiana bezglutenowa
Skrobię ziemniaczaną możesz zastąpić tą z tapioki.Biorąc pod uwagę to, że każda z tych mąk inaczej chłonie płyn, spójrz na filmik z wyróżnionej relacji na Instagramie i zobacz jaką konsystencję ma gotowe ciasto. Wlewaj wodę powoli. Możliwe że będzie jej trzeba dać mniej lub więcej niż w przepisie.