Pyszna, prosta zupa krem bez ziemniaków. Idealna dla dzieci i nie tylko
Czas przygotowania10 min.mins
Czas gotowania25 min.mins
Kategoria: Wegańskie, Wegetariańskie, Zupy
Kuchnia: Kuchnia polska
Porcje: 6osób
Calories:
Autor: Karolina Nicpoń
Składniki
2marchewki
1pietruszka
¼selera
1por
¼szklankikaszy jaglanej (surowej)
1-1½litrawody
1łyżkaposiekanej zielonej pietruszki
tymianek
sól, pieprz
Wykonanie
Marchew, pietruszkę i por obieram, myję i kroję na mniejsze kawałki. Por myję i kroję w talarki.
Do garnka wlewam kilka łyżek oliwy. Dodaję por i podsmażam go aż zmięknie.Dodaję pokrojone warzywa. Zalewam wodą i gotuję pod przykryciem 10 minut.
Po tym czasie dosypuję przepłukaną kaszę jaglaną (surową)Wsypuję łyżeczkę soli. Gotuję dalej ok. 15 minut, do momentu, kiedy warzywa i kasza będą miękkie.
Blenduję na gładki krem. Doprawiam ewentualnie solą, świeżo zmielonym pieprzem i tymiankiem.