3łyżkiAquafaby (zalewy z puszki ciecierzycy lub wody z gotowania ciecierzycy)do posmarowania chałek
Kruszonka
50gmąki pszennej
25gcukru lub cukru kokosowego, erytrolu
3łyżkioleju roślinnego
Wykonanie
Przygotowuję rozczyn: drożdże oraz 1/4 szklanki ciepłej wody lub mleka roślinnego oraz 1 łyżeczkę cukru, mieszam w miseczce. Dodaję łyżkę mąki i mieszam razem. Odstawiam na 10 minut.
Resztę mąki przesiewam do dużej miski. Wsypuję cukier, sól, wlewam olej, rozczyn drożdżowy i resztę wody lub mleka.
Mieszam początkowo łyżką, później wyrabiam ciasto. Jeśli masz mikser, to użyj haka do wyrabiania ciast drożdżowych.
Ciasto wyrabiam 10 minut. Musi być gładkie, miękkie i elastyczne. Powinno być lekko klejące.
Odstawiam ciasto w misce do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny, przykryte ściereczką. Powinno leżakować w ciepłym miejscu bez przeciągów.
Kiedy już trochę wyrośnie, odgazowuję je, wbijając w nie pięść. Po ok pół godzinie robię to ponownie. W sumie dwa razy w trakcie wyrastania ciasta.
Ciasto dziele na dwie równe części.
Każdą z nich, dzielę na 5 mniejszych części, z których na oprószonym mąką blacie, tworzę wałki o długości ok 25 - 30 cm.
Wałki układam obok siebie. Z jednej strony łączę je ze sobą, zlepiając ciasto.
Biorę jeden zewnętrzny wałek i przekładam go nad dwoma sąsiednimi. Następnie biorę zewnętrzy wałek z drugiej strony i również przekladam nad sąsiednimi dwoma. Robię tak, aż zaplotę całą chałkę. Końce zlepam ze sobą i zawijam pod spód.
Z drugiej porcji ciasta formułuję drugą chałkę.
Układam chałki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na ok 30 minut.
W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 180 st. C bez termoobiegu.
Chałki smaruję aquafabą i posypuję kruszonką.
Piekę ok 20-25 minut do momentu, kiedy włożony w nie patyczek pozostanie suchy.
Upieczone chałki wykładam na kratkę, by przestugły. Kroję wystudzone.
Kruszonka
Mąkę i cukier mieszam w misce. Dodaję olej i wyrabiam całość aż powstanie kruszące się ciasto.