Mąki, sól i łupiny babki jajowatej wsypuję do miski. Dodaję olej i wlewam powoli wodę, mieszając łyżką. W końcu, kiedy ciasto nie będzie już tak parzyć, wyrabiam ręką. Powinno być gładkie i miękkie. Jeśli po wyrobieniu klei się mocno do ręki, wsyp odrobinę skrobi ziemniaczanej, a jeśli jest twarde i suche, dolej jeszcze trochę wody. (ważna jest konsystencja, bo każda mąka zachowuje się inaczej, nawet jeśli używamy mąki tej samej firmy).
Odrywam 1/3 ciasta a resztę przykrywam miską, by nie wyschło.
Gotuję w osolonej wodzie ok. 3-5 minut od wypłynięcia (zależy jak grubo rozwałkowane)Smacznego!
Notes
Farsz z kapusty i grzybów:
Jeśli szukacie przepisu na farsz do pierogów z kapustą i grzybami, to tutaj od razu podam jak ja go robię na tę ilość ciasta.0,5 kg kapusty kiszonej20 g grzybów suszonych1 duża cebula2 ziarna ziela angielskiego i 1 liść laurowyolej do smażeniasól i pieprz.Grzyby zalewam wodą i moczę minimum 3 godziny, a najlepiej całą noc.Po tym czasie gotuję je do miękkości.Kapustę gotuję z dodatkiem ziela i liścia laurowego ok 30 minut.Wyjmuję ziele i liść. Kapustę i grzyby odsączam dokładnie na sitku z wody, ale wodę z gotowania grzybów zachowuję.Kapustę i grzyby rozdrabniam w malakserze lub drobno siekam.Cebule kroję w kostkę, podsmażam na oleju. Dodaję kapustę z grzybami, wlewam trochę wody z gotowania grzybów. Doprawiam solą i pieprzem, dość mocno. Tak by farsz był wyrazisty w smaku.